Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

... δεν υπάρχει δεν μπορώ ... υπάρχει δεν θέλω ... όταν όμως θέλεις ... τότε και μπορείς !

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Αναγνωρίζει τα Δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων
Απόφαση σταθμός για τις περιουσίες

το ΔΕΚ απεφάνθη ότι η απόφαση ενός δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη-μέλη, ακόμη και όταν αφορά περιουσία η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη από τη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας εναντίον του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς από τη Βρετανία. Οι Οραμς αγόρασαν περιουσία που ανήκει στον Αποστολίδη και ανέγειραν σε αυτήν εξοχική κατοικία. Ο Αποστολίδης προσέφυγε σε κυπριακό δικαστήριο εναντίον των Οραμς και τους καταδίκασε ερήμην να κατεδαφίσουν την οικοδομή και να καταβάλουν χρηματικές αποζημιώσεις. Οι Οραμς άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και έχασαν.
Ο Αποστολίδης, διά του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Καντούνα, έκανε χρήση σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. και ζήτησε εκτέλεση της απόφασης από βρετανικό δικαστήριο. Το αίτημά του απερρίφθη από το πρωτόδικο δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι το αδίκημα των Οραμς διαπράχθηκε στα κατεχόμενα, όπου έχει ανασταλεί η ισχύς του κεκτημένου και συνεπώς δεν μπορεί να εκτελεστεί η απόφαση στη Βρετανία.
Στη συνέχεια ο Αποστολίδης έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο αποφάσισε να υποβάλει νομικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε σχέση με την αρμοδιότητα του κυπριακού δικαστηρίου να εκδίδει αποφάσεις για αδικήματα σε περιοχές όπου δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, κι αν οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκτελούνται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Δικαίωση
Χθες το ΔΕΚ εξέδωσε απόφαση που δικαιώνει πλήρως τον Αποστολίδη και αναμένεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα κρίνει την απόφαση κατά των Οραμς εκτελεστέα στη Βρετανία.




Δεν Ξεχνώ ...


... και ποτέ σου μην ξεχνάς ...


... πιο κοντά στην Ευρώπη δεν είναι η Τουρκία ...


... είναι η Ελλάδα !


σχετικό άρθρο: Διαπραγματεύσεις… στη σκιά Έρογλου