Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Νέα πακέτα ...


στο πρώτο πακέτο μέτρων περιέχει :
-Περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου ώστε η εξοικονόμηση πόρων να φθάσει το 20% .Ήδη έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για δημιουργία αποθεματικού στα κονδύλια που χορηγούνται στα υπουργεία (πλην μισθών και συντάξεων) ίσου με το 10% της συνολικής δαπάνης. Το αποθεματικό αυτό πιθανότατα θα διπλασιαστεί.
-«Ψαλίδισμα» των κονδυλίων για επενδύσεις , επιχορηγήσεις και κόψιμο του επιπλέον 1 δις ευρώ για χρηματοδότηση της Παιδείας όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Όσον αφορά τις επενδύσεις το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζεται για το τρέχον έτος στα 10,3 δις ευρώ και δεν αποκλείεται μία συρρίκνωση του κατά 10%. Άλλωστε μείωση των κρατικών επενδύσεων έχει ζητήσει και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ.
-Νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα και φορολόγηση με ειδικό καθεστώς των ειδών πολυτελείας. Υπολογίζεται ότι αν αυξηθεί ο ειδικός φόρος σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης κατά 15% τα πρόσθετα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.


Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει επιπρόσθετα και την αναπροσαρμογή κατά δύο μονάδες των συντελεστών του Φ.Π.Α ώστε να πάνε στο 11% και 21% από 9% και 19% σήμερα. Το μέτρο κοστολογείται πολύ κάτω από τα 2 δις ευρώ που θα απέφερε στα δημόσια ταμεία υπό κανονικές συνθήκες αν δηλαδή δεν είχαμε την αναμενόμενη βουτιά της κατανάλωσης. Στα πλην του μέτρου και η αλυσιδωτή εκτόξευση τιμών και πληθωρισμού που θα επιφέρει.

Στο τρίτο πακέτο μαζί με τα παραπάνω μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ως ύστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος. Στην κυβέρνηση μάλιστα συζητούν για 14ο μισθό με την μορφή μπόνους. Δηλαδή να ανακοινωθεί το κόψιμο του κι αν η εικόνα βελτιωθεί και εκτελεστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας να δοθεί τελικά στο τέλος του έτους.
Για τον 14ο μισθό πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται ανοιχτά κατά του μέτρου με το σκεπτικό πως είναι το πλέον επώδυνο καθώς πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.
Γι΄ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν εναλλακτικές λύσεις με το ίδιο ποσοτικό αποτέλεσμα (εξοικονόμηση 1 με 1,2 δις ευρώ) . Δεν είναι τυχαίο ότι συζητείται έντονα να μην δοθεί το επιπλέον 1 δις ευρώ στην Παιδεία.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25801145


Οκαταρινέτα: Μπελατσιτσίξ, να σού πω ...


Μπελατσιτσίξ: ... έλα, τί θέλεις ;


Οκαταρινέτα: ... ο μεγάλος ... κυκλοφόρησε τρία νέα πακέτα ... πολύ "σούπερ" !


Μπελατσιτσίξ: ... ο Λιακόπουλος ;


Οκαταρινέτα: ... ποιός Λιακόπουλος ... ο Όλυ Ρεν ... ο Επίτροπος, ντε ...


Μπελατσιτσίξ: ... λες να πάρουμε κανένα ;


Οκαταρινέτα: ... εγώ λέω να πάρουμε και τα τρία ... κι άμα χρειαστεί παίρνουμε αργότερα και κανένα συμπληρωματικό !


Μπελατσιτσίξ: ... ε, τότε τί καθόμαστε ; ... σηκωθείτε όλοι ... από ντιβάνια, καναπέδες, πολυθρόνες, ανάκλιντρα, σκαμπώ, καρέκλες ...