Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

πόσο απελπισμένος μπορεί νά 'σαι για να δίνεις 12κάρι στην "μάπα" των Εγγλέζων ; Πόσο ;


- Οκαταρινέτα: περί ποίου ο λόγος ;


- Μπελατσιτσίξ: ξέρει αυτός !


- Οκαταρινέτα: κι ο Σάκης ;


- Μπελατσιτσίξ: έμεινε αμανάτι με το good luck των Ρώσων ...


- Οκαταρινέτα: αλήθεια, τί εννοούσαν οι Ρώσοι με το good luck ;


- Μπελατσιτσίξ: δεν καταλαβαίνεις ... τώρα που είστε μόνοι ... good luck !


- Οκαταρινέτα: διακρίνω μια ειρωνία ;


- Μπελατσιτσίξ: στο μήνυμα Πούτιν προς τον Καραμανλή, διά μέσου Χατζηδάκη ;


- Οκαταρινέτα: τί σχέση έχει ο Χατζηδάκης με τη Γιουροβίζιον ;


- Μπελατσιτσίξ: ... μας εκπροσώπησε ! ! ! ... στο Σότσι ...


Οδηγώντας ένα ρωσικό τζιπ Lada, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην εξοχική κατοικία του στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πανηγύριζε με τον τρόπο του την υπογραφή της συμφωνίας, που αποτελούσε ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει επί των ημερών της προεδρίας του με στόχο το άνοιγμα νέων ενεργειακών δρόμων για τη Ρωσία.

Ο αγωγός, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί το 2015, θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και ετησίως θα διοχετεύει τουλάχιστον 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Μελλοντικά, ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom προωθεί την υπογραφή συμφωνιών με την Ουγγαρία και με την Αυστρία.

Από ελληνικής πλευράς, στο Σότσι υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του για την κοινοπραξία της Gazprom με την ιταλική ΕΝΙ, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα.

Η Ρωσία προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα στον ενεργειακό τομέα, καθώς γνωρίζει ότι γίνονται πολλές προσπάθειες αλλαγής των όρων του «μεγάλου παιχνιδιού». Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησε στην επέκταση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Blue Stream, του αγωγού που λειτουργεί από το 2005. Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν για τον Blue Stream 2, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες.

Ο South Stream αποτελεί απάντηση στο Nabucco, τον αγωγό που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και έχει μελετηθεί σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, που βλέπουν πολιτικούς σκοπούς πίσω από τη ρωσική ενεργειακή πολιτική, η Μόσχα προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια για την κατασκευή του Nabucco, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί το Nabucco ως ανταγωνιστή, αν και έχει προσθέσει ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και για τα δύο έργα. Η Gazprom εμφανίζεται μάλιστα έτοιμη να αγοράσει τις ποσότητες του αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, για να εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο την τροφοδοσία του Νabucco.

Την ίδια ώρα, νέο μπλοκ από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες φαίνεται ότι πρόκειται να δημιουργηθεί για να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα που βρίσκονται στο ιρακινό Κουρδιστάν, ώστε να δοθεί ώθηση στο Nabucco.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
- Οκαταρινέτα: ... καλός ο Νορβηγός ... εμένα, πάντως, για πρωτιά μου άρεσε το Ρώσικο τραγούδι ...
- Μπελατσιτσίξ: εσύ και τ' αέριά σου ... Ρωσόφιλε ...
- Οκαταρινέτα: γιατί καλέ, η φασολάδα ... παραδοσιακό ελληνικό φαγητό δεν είναι ;