Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

αντί για "σεισάχθεια" ... προσωποκράτηση ; !


Κάποτε ο Σόλωνας αποφάσισε να παραγράψει κάθε χρέος των Αθηναίων πολιτών απέναντι στους πιστωτές τους και μαζί μ' αυτό και κάθε δυστυχία τους. Το μέτρο αυτό του Σόλωνα έμεινε στην ιστορία με το όνομα "Σεισάχθεια" (επειδή "γκρέμιζε τα βάρη" που επιβάρυναν τις πλάτες των οφειλετών και τα οποία απειλούσαν ακόμα και την προσωπική τους ελευθερία), ως το πλέον λαοφιλές και δημοκρατικό μέτρο που λήφθηκε ποτέ. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, κατηγόρησαν βεβαίως τον Σόλωνα, πως ενημέρωσε προηγουμένως τους δικούς του ανθρώπους για τις προθέσεις του, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να συνάψουν μεγάλα δάνεια στο παρά πέντε και με την έναρξη της παραγραφής, αμέσως μετά, να οφεληθούν πολλαπλά ... βλέπετε υπήρχε και τότε αντιπολίτευση.


Σήμερα, ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής της χώρας [http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53314], ζηλεύοντας προφανώς την δόξα του Σόλωνα, προτείνει την επαναφορά του αντίστροφου μέτρου ... "χρωστάς ; ε, τότε στο μπουντρούμι ...".


Εγώ τώρα, ως Κορσικανός και ενίοτε αντιδραστικός, νομίζω πως, σε αυτήν την περίπτωση, οφείλω να συμπαραταχθώ με την "αντιπολίτευση" ... αν βεβαίως υπάρξει ποτέ "αντιπολίτευση" στο θέμα αυτό.


Βρε πως αλλάζουν οι εποχές !


Οκαταρινέτα